Bu sene Yılın Gelecek Vaat Eden Girişimcisi Melis Tasacı..Gencecik bir girişimci henüz otuz yaşında.. Ailesinin çevresinin önceleri itirazlarına rağmen çok faydalı bir imalat yapıp, engellilere kolaylık sağlayan rampalar yapıyor. Arabasını satıp bu işi başlatıyor, parasını aliminyuma yatırıyor, ve otuz yaşında yılın girişimcisi olmayı hedefliyor, ve gerçekleştiriyor. Kırk yaş hedefi ise fabrika kurmak…Melis’in yaptığı işe, katkılarına, gelecek hedeflerine hayran olmamak mümkün değil.
Melis Tasacı’nın girişimcilik hikayesini Forivia Online Katalogu çok güzel anlatmış. Garanti Bankası da çok güzel bir film hazırlamış. Onları sizlerle paylaşmak istedim. Paylaşmadan önce de bu çok tatlı genç kızımızı çok kutluyorum. Genç yaşında böyle bir noktaya gelmek, onun için büyük mutluluk. Benim içinde hem mutluluk hem çok gurur verici. Başarılar Melis’cim, önünde çok daha güzel yıllar olacak eminim, sevgiler, sevgiler…
Türkiye’de engelli erişimine yönelik ürünlerin sadece ithal ürünler olduğunu ve yüksek fiyat, sınırlı stoklar nedeniyle pek çok kişinin ürünlere ulaşamadığını gören Melis Tasacı, yaklaşık beş yıl önce cesur bir adım atarak Türkiye’nin ilk engellilere yönelik portatif rampa üreten şirketini kuruyor. Kısa sürede işini katlayarak büyüten genç girişimci şimdi de yurtdışına açılıyor.Şu anda Fransa en büyük müşterisi..
Melis Tasacı henüz 30 yaşında genç bir kadın girişimci… Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ardından Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi istatistik Bölümü’nden mezun oldu. Daha o yıllarda girişimci ruhu ortaya çıkmaya başladı. Üniversite birinci sınıftan itibaren çalışmaya başladı. Basketbol antrenörlüğü, çocuk kitapları çevirmenliği ve matematik özel ders öğretmenliği gibi işlerle uğraştı, ikinci sınıfta tekerlekli sandalye ithal etmek isteyen bir medikal şirkette parttime olarak çalışmaya başladı. Bu süreç Melis’in hayatında önemli rol oynayacak bir dönemin de başlangıcı oldu. Part time başladığı şirkette zamanla ithalat işlemleri, son kullanıcı ve internet satışları üzerine tam zamanlı çalışmaya başlayan Melis, bu süreçte gittiği fuarlarda Avrupa’da engellilerin yaşam tarzını görme fırsatı buldu. Türkiye’deki eksiklikler ise sektöre olan ilgisini artırdı genç girişimcinin.
2006-2008 yılları arasında Avrupa’da katıldığı uluslararası fuarlarda ve yaptığı araştırmalarda ortopedik engelli kişilerin günlük hayatlarını kolaylaştıracak ve Türkiye’de henüz bulunmayan ürünler olduğunu fark eden Melis, 2008 kriz döneminde, riskli ve zor bir kararla bu ürünleri Türkiye’ye getirmek için kendi şirketini kurmaya karar verdi. Henüz bir üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Melis ailesini ikna etmenin hiç de kolay olmadığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Bu kararımı bir öğretmen çocuğu olarak ailemin kabullenmesi zordu. Ailemi de ikna ederek, 1974 model kaplumbağa arabamı 3 bin 500 TL’ye satıp ilk ürünümü ithal edip müşterime teslim ettim.’’ Annesinin desteği ile kiraladığı 20 metrekare bir dükkanda, engelli mobilitesi alanında dünyanın sayılı firmalarının Türkiye distribütörlüğünii almak için sıkı bir çalışma sürecine giren Tasacı, Türkiye pazarında Çin ve Tayvan men-şeili ürünlerin kullanılması yaygınken, iki yıl içerisinde ABD, Almanya, İsveç, Ingiltere firmalarının Türkiye distribütörlüklerini aldı. Böylece sektörde kaliteli ve özellikleri ürünleri bulunduran bilinir bir firma haline geldi.
2010’da üretime karar verdi
Tasacı’nın iş hayatındaki ikinci dönem ise 2010 yılında başladı. Tekerlekli sandalye kullanıcısının günlük hayatında en fazla karşılaştığı zorluklardan birisi olan erişim problemine çözüm olarak dünyada sunulan ürünlerin Türkiye’de sadece ithal ürünlerden oluştuğunu ve yüksek fiyatlar ve sınırlı stoklar ile satıldığını fark eden Melis buna bir çözüm bulmaya karar verdi.
Dünyada tekerlekli sandalye kullanıcılarının günlük hayatında karşılaştığı tüm alanlarda pratik ve portatif erişim çözümleri sunma fikriyle yola çıktığını söyleyen Melis, “Portatif engelli rampaları dünyada çok yaygın. Banka şubesi, kamu kurumu, tren, cami, okul, mağaza gibi alanlarda karşılaştıkları engelleri aşabilmeleri için saniyeler içerisinde açılarak kullanıma hazır hale gelen portatif rampalar var. Biz de bunları üretmeye karar verdik” diyor.
500 bin TL’lik yatırım
Cesur bir adım atarak hiçbir üretim tecrübesi olmamasına rağmen Amerika’da üretilen modüler portatif engelli rampasını Türkiye’de üretmek için harekete geçti genç girişimci. Yaklaşık 50 bin TL’lik banka kredisi çeken, toplamda ise kendi imkanlarıyla 500 bin TL’lik yatırım yapan Büyüksan, bir yıllık çalışmanın ardından ilk ürünlerini piyasaya sürdü. 2010 yılında üretimini üç kat artıran Melis, “Bir yıl içerisinde çok daha fazla engellinin erişilebilirlik sorununu çözebileceğimize inanarak çalışmaya ve ürünü geliştirmeye devam ettim. Üretim alanında bir kadının sanayide bulunması, çalışan iletişimi, malzeme ve üretim kontrolü sorunlarını yaşadım ancak tüm bu sıkıntılara rağmen yaptığım işe olan inancım ile sürdürmeye devam ettim ve ediyorum. Bu süreçte her zaman yanımda olan ve güvenen ailemin desteği ile firmamı bir aile şirketi haline getirdim” diyor.
Tasacı, kolayca katlanabilen, az yer kaplayan, tekerlekli donanımı ile kolayca kullanım alanına taşınabilir, rampa eğim sorununa karşın sınırsız uzunlukta kullanılabilir pratik rampalar üretiyor. Dünyada üretilen muadil ürünlere göre pratik kullanım ile öne çıktıklarını söyleyen Melis , “Çimento, demir gibi malzemeler kullanmak yerine alüminyum malzeme ile hafif ve portatif, pratik çözümler sunuyoruz” diye konuşuyor.
ihracata başladı
Aylık 150 metrelik üretim kapasitesiyle çalışan Medlis, ilk altı ayda ihracatın da etkisiyle yüzde 180 büyüdü. Bu yıl Fransa, Hollanda ve Rusya ihracata başlayan Tasacı, önümüzdeki dönemde ihracatı artırmayı planlıyor. 2015 yılının ikinci yarısında üretim kapasitesini artırmaya yönelik ve Avrupa pazarında daha fazla alanda yer almak için fuar ve pazar ziyaret çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Melis, “Daha pratik ve kompakt bir ürün geliştirme konusunda yıl sonunda çalışmamızı sonuçlandırarak ilk ürünü gelecek yıl uluslararası fuarda sergilemeyi planlıyoruz. Talebe göre üretim kapasitemizi artırabiliriz” diye konuşuyor.
Melis Tasacı, hikayesiyle Garanti Partners ve BUBA’nın desteğini almayı başardı. Garanti Partners ve BUBA sayesinde çemberin dışına çıkmayı başardıklarını söyleyen Melis, “Garanti Partners ve BUBA ile tanışmanın bizim için en değerli yönü; işimize odaklanarak yaşadığımız kendi çemberimizden dışarı çıkaran, farkında olmadığımız desteklerin, projelerin var olduğunu gösteren ve işimizi geliştirmeye yönelik artık bizi destekleyen ve yardımcı olan yanımızda bir oluşumun olduğunu bilmekti” diye konuşuyor.
Kamudan öze! şirketlere kadar müşterileri var
Şirket bugüne kadar TBMM, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Akbank, INGBank, İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank gibi pek çok şirket için rampa üretti.
Şimdi de Melis’in kendi anlatımı ve görsellerle girişimcilik hikayesi…Çok genç yaşta imalata girmek , hiç denenmemiş bir ürünü ilk defa ülkesinde yapmak ve satmak, gerçekten cesaret işi. Bravo Melis’cim, tekrar, tekrar…