2013 yılı Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında Sosyal Girişimci Ödülünü alan Tülin Akın’ı tanıdığım andan beri hep sizlere de anlatmak istedim. Bu gün Kadınlar Arası’nın güzel röportajını görünce daha fazla beklemeden bu çok özel çabayı, sevgili Tülin Akın’ı sizlerle paylaşıyorum.
.
Tülin akın, uluslararası başarıya sahip bir kadın girişimci(www.tarimsalpazarlama.com). Hiç de kolay olmayan bir konuda sabırla, inançla yolculuğa çıkan bu cesur kadın girişimcinin, kendine inanmanın, istediğine odaklanmanın önemine vurgu yapan röportajını ilgiyle okuyacaksınız.
KadınlarArası: Uluslar arası başarıya sahip bir kadın girişimcisiniz. Ne oldu da böylesine önemli bir konuda girişimci olmaya karar verdiniz? Kısaca girişimci olma kararınızdan, bu konuyu tercih etme nedeninizden bahsederek yolculuğunuzu anlatabilir misiniz?
Tülin Akın: Bu alanda eğitim alıyordum ve sorunları görebiliyordum sorunlara çözüm üretmeye başladım ve ürettiğim çözümlerin kimse tarafından uygulanmadığını hatta uygulanamaz kabul edildiğini gördüm. Tarımda Bilişimi kullanmak 2004 yılında hayalperestlik olarak görülüyordu, ben de madem kimse yapmıyor ben yapmalıyım diye düşündüm. Bunun gerekli olduğunu ve bir gün mutlaka olacağını düşündüm.
KadınlarArası: Bu konuda kadın girişimci olmak hiç kolay değil sanırız. 1 milyonun üzerinde çiftçiye ulaştınız bugüne kadar. Ve işin teknoloji tarafında yardımcı olarak onlara inanılmaz bir fırsat sunuyorsunuz. Nasıl bir iletişimle bu günlere geldiniz? Özellikle ilk günlerden ve son dönemlerden birkaç örnek diyalogla aktarmanız mümkün mü?
Tülin Akın: İlk günlerde öğrenci olmam çok genç ve tecrübesiz olmam yanında bir de kadın olmam nedeniyle, sektörün temsilcileri tarafından gelip geçici bir hevestir düşüncesi oluşuyordu, bu işi bırakıp benimle çalış diyenler oldu. Çiftçiler arasında ise bizim için bir şeyler yapmaya çalışan “genç kız, bizim kız” oldum. Çifçiler ilk başta “internet, bilişim, mobil, iletişim” sözcüklerini duymamışlardı. Benim konuşmalarım bazen onları eğlendiriyordu, bazen de kızıyorlardı zamanlarını boşuna harcattığımı düşünüyorlardı.
Şimdi sektör temsilcileri tarımla bilişim, tarımla sosyal proje denildiğinde ilk akıllarına gelen şirket biz oluyoruz. Tarımsal sorunlara bilişim çözümleri sunuyoruz. Çiftçiler ise benden çok ekibimizi tanıyorlar, çünkü Türkiye’nin her yerinde her zaman çiftçinin yanındayız, yüzyüze iletişim kurarak sanal teknolojiyi yaygınlaştırdık. İlk başlarda “internetçilik oynayan kız çocuğu” diyorlardı şimdi “tarımın geleceği” diyorlar.
KadınlarArası: Çok verimli ve başarılı projeleriniz var aynı zamanda ödülleriniz de. İlk yola çıktığınızda bu sonuca ulaşacağınızı hayal ettiniz mi?
Tülin Akın: Hiç kimse işin bu kadar büyüyeceğini düşünmüyordu, bazıları “sana gerçeklerden bahsedeyim hayalperestlikle kimse bir yere gelmez” diyordu, bazıları da “hevesini kırmayalım nasıl olsa kendi olmayacağını görür vazgeçer” diye yüreklendirmeye çalışıyordu. İşin üzerinde uzun süre kalacağımı görünce de “Evlenince, çocuğu olunca” gibi tahminler yürüttüler. Ben hiç vazgeçeceğimi düşünmedim. Daha evrensel bir iş diye düşündüm ancak henüz hayalim gerçekleşmedi.
KadınlarArası: Tarımda pazarlama sorununu görerek, bu yönde çalışmalar yapıyorsunuz. Peki, bu konuya başladığınız günlerden bu yana neler değişti? Şu anda tarımın en büyük sorunu pazarlama mı yoksa üretim mi?
Tülin Akın: Tarımın en büyük sorunu bilgiye ulaşımdır. Üretim veya pazarlama sorunları bu sorunun sonuçlarıdır. Biz aslında en büyük soruna odaklandık ve bu sorun üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Tabi ki pazarlama ve üretim bilgilendirmeleri, ortamları oluşturmak da bu bilgilendirmelerin sonuçlarını yönlendirmek oluyor.
KadınlarArası: Tarım sektöründe gerçek girişimcilerle yani çiftçilerle bir aradasınız. Şu an Türkiye’ de tarımın geldiği nokta nedir? Hangi üretimlerde nasıl bir ilerleme veya nasıl bir sona gidiliyor?
Tülin Akın: Tarım sektöründe bir ilerleme veya bir gerileme yok. Gelinen bir nokta yok. 50 yıl hatta 80 yıl öncesindeki tarım politikalarını araştırırsanız ortamın aynı olduğunu göreceksiniz. Ancak çiftçilerimiz son yıllarda gençleşiyor yani genç nesil son 2 yıldır tarıma daha ilgili, ben bunun geleceği değiştireceğini düşünüyorum.
Kadınlar tarımda asıl üreticiler…
KadınlarArası: Kadın çiftçilerin rolü ne tarımda? Kadınlar yeniliklere gelişmelere daha kolay ayak uydurabiliyorlar pek çok konuda. Tarımda girişimci olduklarında nasıl bir tablo çıkıyor ortaya?
Tülin Akın: Kadınlar tarımda asıl üreticiler. Yani aslında çiftçilik bir meslekten çok bir aile girişimciliğinin ismi. Üretici kadınlar ve çocuklar, satın almacı ve pazarlamacı adamlar. Tarımda kadın girişimci dediğinizde ülkemizde malesef %90 eşleri vefat ettiğinde bu işe girmek zorunda olanların oluşturduğu bir kitle var. Çünkü satın alma ve pazarlamayı da öğrenmek zorunda kalıyorlar. Bu da üretimle ilgilenen kadının kendini zorlaması anlamına geliyor, zaten dediğim gibi zorunda olduklarından. Geri kalan %9 bilinçli ve eğitimli olarak bu işe isteğiyle girenler. Onlar markalaşma yolundalar, bazıları da markalaşmış ve başarılı kadınlar. %1 de eşlerini dahil ederek girişimcilik yapan gerçek çiftçi ve köylü kadınlar ki onlardan gerçekten korkulur
KadınlarArası: Uluslararası arenada Türk çiftçisinin yeri ne? Hem üretim hem de pazarlama tarafından kıyasladığınızda.
Tülin Akın: Türk çiftçisinin değil, ürettiklerinin bir yeri var uluslararası arenada. Burada büyük şirketler rol oynuyor. Verimli bir ülkedeyiz. Tarım ülkesi olmaktan gurur duymalıyız.
KadınlarArası: Tarım konusunda üreticinin ve devlet politikalarının dışında tüketicinin de önemli katkılarının olması gerekiyor değil mi? Özellikle kadınlar her konuda olduğu gibi bu konuda da ailelerini etkileyen grup. Neler yapılabilir?
Tülin Akın: Tüketiciler de bilinçli olmalı, araştırmalı ve talep etmeli. Kendimiz ve çocuklarımız için bunu yapmalıyız. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için bunlar şart ve maalesef gıda en çok hilenin olduğu bir sektör.
En zor anlarda sakinlik ve odaklanma ile mutlaka bir çözüm bulunabilir…
KadınlarArası: Siz nasıl bir strateji ile planlıyorsunuz çalışmalarınızı? Zorlukların üstesinden gelme metodunuz nedir?
Tülin Akın: Geleceğe yönelik stratejiler yapıyoruz. 2 sene sonraki çözümlerimizin tohumlarını atıyoruz. Zorlukların üzerinden sadece sakince düşünmek ve çözümü araştırmakla gelinebilir diye düşünüyorum. En zor anlarda sakinlik ve odaklanma ile mutlaka bir çözüm bulunabilir.
KadınlarArası: Bundan sonrası için neler yapmayı planlıyorsunuz? Hedefleriniz?
Tülin Akın: Başka ülkelerde faaliyete geçmek, kadın ve çocuklara yönelik tarımsal projeler gerçekleştirmek.
KadınlarArası: Kadınlara vermek istediğiniz mesajlar var mı? Onları cesaretlendirecek, girişimci olmaya heveslendirecek, girişimci olanları motive edecek…
Tülin Akın: Bir amaç uğruna yeterince sabredip ilerlemeye devam etmek demek başarının yollarından yürümek demektir. Kendine inan, olumsuzlukların sana ne öğretmek istediğine odaklan ki tekrar yaşama, elinden geleni değil gereğini yap. Bir çiftçimizin dediği gibi “Emek zayi olmaz, Allah görür”
– See more at: http://www.kadinlararasi.com/0001_guncel/kadinlar-tarimda-asil-uretici#sthash.oARP2vVF.dpuf