Soma Hayalleri Gerçek Oldu…

11234910_10153581629318530_5474664483846215791_nSoma’da deprem olduğu günlerde hissettiklerimiz, korkunçtu. Tüm ülke çok üzüldük, çok sarsıldık, sonra da nasıl yardımcı oluruz, düşünceleri başladı. Herkes kendi çabalarınca katkı yapmaya çalıştı. Önemli olan kalıcı çözümler üretmekti. Eşlerini kaybeden kadınlarımıza, çocuklarını kaybeden annelere, kardeşlerini yakınlarını kaybeden ailelere özellikle de yuvaları yıkılan kadınlar için neler yapabilirdik. Kagider olarak arkadaşlarımız defalarca gittiler, dertleri, acıları dinlediler, gerçekleri gözleriyle gördüler. 11755655_10153581630068530_5951321042534439129_nSoğuk demediler, sıcak demediler, ellerinden gelen,gönüllerinden geçen yardımlar için  çaba, emek, harcadılar, zaman ayırdılar, öncelik koydular. Sonunda çok güzel neticelere ulaşıldı. 28.Temmuz Sertifika töreninin en güzel, en duygulu  mesajını  sevgili arkadaşım Handan  Ercengiz güzel fotoğraflarıyla  paylaşmış….>Kagider için gunun en guzel mesaji Soma’li bir Hanim’dan geldi;”Once Annemin kiziydim,sonra esimin karisi,sonra cocuklarimin annesi oldum,Simdi aldigim bu sertifika ile ozguvenim geldi Ben Ben oldum”hepimiz gozyaslarimizi tutamadik.> Handan böyle aktarmış…Bu mutlu haberi  Kagider resmi sitesinden ve Hürriyet Ekonomi’de yayınlanan Elif Ergu’nun yazısı sevgili Handan Ercengiz’in fotoğraflarıyla ben de “Tanrım tekrar böyle acılar yaşanmasın.” dilekleriyle paylaşıyorum.11707447_10153581630878530_8866476771527776020_nHABERLER

Somalı Kadınlar Sertifikalarını Aldı
29.07.2015 17:10:07

Somalı kadınların el becerilerini kullanarak çeşitli üretimler yapmaları ve gelir elde etmeleri hedefiyle Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğinde Aralık 2014’te hizmete açılan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ilk mezunlarını verdi. Toplam 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden başarıyla mezun olan 124 kadın kursiyere mesleki eğitim sertifikaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar’ın katılımıyla düzenlenen törenle verildi.

28 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen tören Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) saşkanı Sanem Oktar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Sertifika alan Somalı kadınlar sahneye davet edilerek toplu fotoğraf çekildi ve ardından İğne Oyası, Tel Kırma ve El Nakışı eğitimleri alan kadınlar eğitimlerde ürettikleri ürünleri düzenledikleri sergiyle katılımcıların beğenisine sundu.

“Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” için iki önemli işbirliği

Bölgede kadınların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmesi hedefiyle açılan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” için iki önemli işbirliği yapıldı. Merkezde eğitim gören kadınlar, ev tekstili markası English Home tarafından üretilen havlulara iğne oyası kalp motifi işledi. English Home’un 22 bin adetlik siparişi için 64 kadın çalıştı. Bu ürünler English Home mağazalarında Ekim ayında satışa çıkacak. Diğer yandan Somalı kadınlar, dünyaca ünlü tasarımcı Arzu Kaprol tarafından hazırlanan tasarımları işleyecek ve ortaya çıkan ürünler Vodafone mağazalarında satılacak. Bu doğrultuda Somalı kadınlara geleneksel motiflerin ötesine geçerek çağdaş tasarımlara sahip el işi ürünler üretme olanağı sunulacak.

İki yılda 350 Somalı kadına ulaşılacak

Ağırlıklı olarak el işi üretimine yönelik eğitimlerin verildiği “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”nde bugüne kadar 68 saatlik tel kırma, 47 saatlik el nakışı ve 53 saatlik iğne oyası eğitimi verildi. Üretilecek ürünlerin alınan siparişlerin içeriğine göre belirlendiği merkezde, yaklaşık 100 Somalı kadın Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere 16 bin bardak altlığı üretirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak hazırlanan Vodafone hediyeleri için ise 4 bin 250 lavanta kesesi işlendi. Soma Belediyesi tarafından özel olarak tahsis edilen bir binada hizmete açılan ve 50 kişi kapasiteli 2 nakış atölyesi, 1 bilgisayar odası, 1 seminer odasından oluşan “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi”nde eşzamanlı olarak 200 kişiye eğitim verilebiliyor. İki yıl sürecek projenin sonunda toplam 350 Somalı kadına ulaşılması hedefleniyor.

En Duygusal Ticaret Hürriyet/Ekonomi Elif Ergu’nun haberi

SOMA’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasından sonra Somalı kadınlara yönelik başlayan projelerden biri ‘Önce Kadın’. Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğiyle 2014 Aralık’ta hayata geçen proje, geçici çözümler bulmak yerine kadınların hayatını değiştirebilmenin yollarını aradı ve bu amaçla Somalı kadınlara el emeklerini geliştirmeleri için eğitimler verildi.

Kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmanın amaçlandığı proje kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. Somalı kadınların ürünleri için 2 yeni açılım sağlandı.  Yakında Vodafone ve ‘English Home’ mağazalarında Somalı kadınların ürünleri satılacak. Ayrıca ünlü modacı Arzu Kaprol de Somalı kadınların üretebileceği modern tasarımlar hazırlayacak.

Önceki gün Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’nde kadınlarla buluştuk. Aralarında eşini, ağabeyini, babasını kaybeden kadınlar da vardı. Kadınlardan biri “Her ay devlet yardımı alıyoruz ama yetmiyor. Biz Halk Eğitim Merkezi’ne gelirdik ama bu kadar çok üretim yapmazdık. Yılbaşında yaptığımız işlerden para kazandık devam ettirmeyi istiyoruz” diye anlatmaya başladı. Bir diğeri, “Madende yakınını kaybedenler 350 lira yardım alıyor, bu kime yeter? Biz de kazanmalıyız” dedi. Soma’daki merkezde sergilenmek üzere hazırlanmış örtüler, havlular, fularlar, takılar. Bunların her birinin gelir getiren bir iş modeline dönüşebilmesi için başta KAGİDER yetkilileri olmak üzere projeyi yürüten tüm ekip çok çalışmış. Giyim Sanayicileri Derneği ile görüşülmüş.

VAKKO’DA DA SATILSIN

Kadınlarla sohbet sırasında, “Hangi duygularla yapıyorsunuz bu işi?” diye soruyorum… “Hep üzüntüler, acılarla değil, umutlar ve hayallerle işliyoruz” diyor biri. Bir başka kadın, “Gelin başı yapardık hep, aynı duygularla yapıyoruz” diyor. Söz dönüp dolaşıp ürünlerin satılmasına geliyor, bir kadın “Vakko ve Beymen’de satalım isteriz” diyor. Merkezde eğitim alan 370 kadından 64’ünün ürünleri ekimde English Home mağazalarında satışa sunulacak.

KAPROL SOMA’DAN İLHAM ALACAK

Moda tasarımcısı Arzu Kaprol merkezde sergilenen ürünlerin tümünü büyük bir titizlikle inceledi, fotoğrafladı. Kadınlarla yüz yüze görüştü. Yakında Arzu Kaprol de Somalı kadınlar için ürün tasarlayacak ve bu ürünler de Soma’da üretilecek. Kaprol, ‘Geleneksel ürünleri modern bir tasarıma dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Kadınlarımızın yeteneklerini yönlendirerek yeni bir ürün yelpazesi çıkarılabiliriz. Amacımız ürünlerin geleneksel motiflerin ötesine geçip çağdaş tasarımlarla buluşması’ dedi.

ÜRETİM MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, maden faciası olduktan hemen sonra Soma’ya gittiklerini belirterek şunları söyledi: “Yardım yapıldı ancak biz kalıcı bir çalışma yapmak istedik. Sabun köpüğü gibi bir iş olsun istemedik. KAGİDER’le ortak çalışma yürüttük. Amacımız kadınlarımızı güçlendirmekti. Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Biz Vodafone Vakfı olarak kadının güçlendirilmesi konusunu yakından takip ediyoruz. Gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 51 iken Türkiye’de yüzde 28.Vodafone Grubu’nun hazırladığı cinsiyet eşitsizliğinde Türkiye 147 ülke arasında 128’inci. Soma bizim için pilot bölge aynı zamanda. Toplam 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verildi. Burayı el işi üretiminin merkezi haline getirmeyi hedefledik. Kadınlarımızın el emeği göz nuru işlerini sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Somalı kadınların işlediği nakışlı havluları English Home mağazalarında satışa sunacağız. Vodafone olarak, kadınlarımızın güçlendirilmesine katkıda bulunan bu tür projelerin artmasını diliyoruz.”

SOMALI KADINLAR KOOPERATİFLEŞMELİ

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar hedeflerinin kadınların kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi olduğunu söyledi.  Oktar, “KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile toplumsal etki de yaratacağımıza ve belki bir kartopu gibi çoğalarak büyüyeceğimize inanıyoruz. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bizlere de yeni projelerde rehberlik edecek. Somalı kadınların işleri Türkiye ve dünya çapında pazar bulacak diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s