Geçen hafta gittim, Orfoz restoranı çok beğendim, orada yemek yemek bir şölendi dedim, şimdi arkadaşlarımı da sırayla götürmek istiyorum;Orfoz önce Bozburun’da açılmış, çok özel deniz mahsulleri menüsü ile çok başarılı bir restoran. Orfoz’un sahiplerinden Çağlar’ın elinden yılan balığından, mavi yengeçe bölgenin tüm deniz ürünlerini anında pişirilerek yeme şansınız var. Mutlaka bir akşamınızı ayırın ve de rezervasyon yapın derim…Dokuzuncu seneleri olmuş, bu güne kadar gidememiştim. Eylül’de çok iyi oldu.Ben de daha merak edenler için hem Ali Rıza Kardüz’ün hem Vedat Milor’un yazısını paylaştım. Biz gittiğimiz gece de aynen Ali Rıza Bey’in yaşadıklarını yaşadık, yediklerini yedik, aynı yerde patladık, ama rahatsız olmadık. Her şey muhteşemdi, ve de demek ki herkese aynı özen var. Teşekkürler, Çağlar, Çağrı ve Bozçağa ailesi, başarı rastgele olmuyor… ama yetmez deyip daha da merak edenlere sevgili Ali Rıza Kardüz‘ün ve Vedat Milor‘un yazılarını da ekledim.Cumartesi yazısı ve bayram öncesi olsun değil mi?
Önce Ali Rıza Kardüz’den benim hastası olduğum sevgili köşe yazarımdan…
Butik Bir Lezzet Lokantası…
Anne-baba Bozçağaların Bozburun’daki yeri olan Orfoz kapandı ama çocukları Çağrı ve Çağlar’ın Bodrum’daki Orfoz’unda yemek şöleni devam ediyor
Masaya oturduk. Dört kişi idik. “Ne içeceksiniz?” diye sordular. Alkolsüz ve alkollü içecek siparişlerini aldılar. “Bugün mutfakta ne var ise onları tatmak ister misiniz?” dediler. “Deneyelim bakalım” diye cevapladık.
Önce masaya küçücük tabaklar içinde zeytinyağında yüzen, küp şeklinde kesilmiş, yıllanmış sert keçi peyniri, sardalya şaşimi (marine edilmiş taze sardalya balığı), küp şeklinde kesilmiş, küçük parçalar halinde füme yılan balığı ve ançüez getirdiler. Sepet içinde de ateşte kızartılmış köy ekmeği ve köy bazlaması vardı.
“Bunun tadı nasıl, onun tadı nasıl ?” derken karnımız doydu. Ama servis devam ediyor. İki ayrı tabakta getirilen ançüez ile yeşil otları ve zeytinyağı-limonla marine edilmiş kabuklu deniz ürünü patlangozu paylaştık. Birer kase, orfoz balığı ile hazırlanmış balık çorbası içtik. Balık çorbası brokoli ile yemyeşil renklendirilmiş ve tatlandırılmıştı. Pek farklı ve pek nefisti. Yöresel taptaze yeşilliklerle hazırlanmış sebze kasesini masanın ortasına oturttular.
Özel ikramları patlıcan bomba
Derken efendim küçük tabaklar içinde, kidonya (kabuğu açılmış canlı kum midyesi üzerine limon sıkılarak marine ediliyor ve yeniyor) ve deniz kestanesi getirdiler. (Daha önce Cunda’da Boyner’lerin evinde bunu tatmıştık.) İstiridyeler, üzerine parmasan peyniri koyarak fırınlamışlar. Küçük midyeleri de sarımsak ve zeytinyağı sosu ile… Bunlar küçük bir güveçte sunulan deniz ürünleri pilavı ile birlikte servis edildi. Lokantanın özel ikramı patlıcan bomba (fırınlanmış, sonra göbeği yarılarak içi sarımsak ve zeytinyağı ile marine edilmiş bostan patlıcanı) da pek beğenildi. Yemek bir adet açık deniz mavi yengeci ile sona erdi. Ağzımızı birer parça “anne tatlısı” (hurma tatlısı benzeri bir hamur tatlısı) ile tatlandırdılar. Çay içerken birer parça ev yapımı vişneli çikolata ile birer küçük kadeh ev yapımı vişne likörü ikram ettiler.
Yeter demese idik, tereyağlı karidesi, soğanlı yavru kalamarı ve dil balığını da tatma imkanımız olacakmış.
Bunlar geçen hafta sonu Bodrum’da Orfoz lokantasında oluyor. Okuyanların “Patlamadınız mı?” diyerek sual edeceklerini biliyorum. Bırakınız patlamayı, midemiz hiç rahatsız olmadı. Çünkü bütün bu saydıklarım masaya tadımlık olarak getiriliyor. Dört kişi paylaşınca da tadı damakta kalıyor.
Kimya okuyan iki kardeş işletiyor
Bodrum’daki Orfoz lokantası sekiz masalık küçücük bir lokanta. İTÜ’de kimya yüksek tahsili yapan iki kardeş işletiyor. Çağrı Bozçağa mutfakta, Çağlar Bozçağa salonda çalışıyor. Mutfakta ve salonda birer yardımcıları var. Öğle servisi yok. Akşam servisi 19.00’da başlıyor.
Çağrı ve Çağlar Bozçağa, Güneş ve Selçuk Bozçağa’nın çocukları. Kimya mühendisi olan baba Selçuk Bozçağa emekli olunca karısı ile birlikte önce Saros’ta evlerinin altında bir lokanta açmışlar. Daha sonra Marmaris’te Bozburun’a taşınmışlar. Bozburun’daki Orfoz kısa sürede ünlenmiş. Teknesi olan bir dostumuz bizi de götürmüştü. Lokantanın mutfağında baba duruyor, servisi anne yapıyordu. Lokanta yabancı ve yerli teknecilerin uğrak yeri idi. Geçen hafta anne ve baba da Bodrum’da idi. Teknecilere üzücü haber, Bozburun’daki evlerini ve lokantalarını satmışlar, çocuklarının yanına gelmişler.
Gelelim Bodrum Orfoz’un fiyat listesine… Mevsimine ve de günün çarşı pazar durumuna göre her gün mutfakta farklı yemekler hazırlanıyor. Gideceklere tavsiyem, günün yemeklerini öğrendikten sonra seçecekleri yemekleri paylaşmalarıdır. Paylaşınca daha çok yemek tadılıyor.
Fiyat da hazmedilebilir boyutta kalıyor. Orfoz butik
bir lezzet lokantası. İçki hariç kişi başı ödeme 100 liradan aşağı düşmüyor.
Bodrum’da yeni mekanına taşınan Orfoz
Bodrum’daki Orfoz belki de ülkemizdeki, Batı’nın yüksek standartlarına uyan tek deniz ürünleri lokantası. Balık da var ama ağırlık kabuklu ürünlerde.
Yazık, bu yaz programımda Bodrum yok. Olsaydı, aklıma ilk gelen lokanta Orfoz olurdu. Ben Orfoz lokantası ile ilk kez Bozcaada’da karşılaşmıştım. Şimdi Bodrum’da Selçuk Bozcağa’nın oğulları Çağrı ve Çağlar kaliteyi koruyor. Bu yazıyı yazmadan önce Çağrı Bey’i aradım ve yeni lokantanın kapasitesini sordum. 42 kişilikmiş. İçime su serpildi çünkü bu düzeyde bir mutfak, yüksek kapasite ile mümkün değil. Batı’da ciddi lokantaların hemen hepsi 20-50 müşteriye hizmet verir, akşam boyunca masa sizindir.
Çiğ kidonya deniz kokuyor
Ben Orfoz’u ülkemizdeki tüm balık lokantaları arasında belki de Batı’nın yüksek standartlarına uyan tek deniz ürünleri lokantası olarak görüyorum.
Üç nedenle. Birincisi, malzemeler taze ve yöresel. İkincisi, burası gerçek bir deniz ürünleri lokantası. Balık da var ama ağırlık kabuklu ürünlerde. Üçüncüsü, farklı ürünleri farklı şaraplarla eşleştirmeniz mümkün. Çoğu ithal şarapların fiyatları da uygun. Selçuk Bey ve sayın eşi belli ki oğullarını doğru değerlerle yetiştirmiş. Tutumları profesyonel, işlerine saygıları var ve şarap içeni cezalandırmak istemiyor, tam tersine teşvik etmek istiyorlar.
Güzel ve değişik mezelerle başlamıştı son ziyafetimiz. Sardalya saşimi. Yılanbalığı füme ve dikenli deniz salyangozu. Hepsi çok iyi. Bunların yanında da kıtır ve taze hardal otu. Bir de enfes bir keçi peyniri. Keçi peyniriyle birlikte dağ kekiği ve Milas’ın Dört Tepe köyünden kendi üretimleri olan zeytinyağında dinlendirilmiş kuru domates. Yanında da köy bazlaması.
Arkasından iyi bir balık çorbası. İskorpit ve fener balığından, sebze suyu ağırlıklı. Bu da köy ekmeği ile sunuluyor.
Karışık mevsimsel salata da çok güzel. Limon, zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiber. Herkese bir tane de kidonya. Acı bir sos yapıyorlar bunun için ama ben en sade şekliyle seviyorum. Deniz kokuyor, üzerine limon bile sıkmıyorum.
Limon yerine asiditesi güçlü bir şarap lazım. Fazla meyvemsi olmayan ve mineralite açısından zengin. Yukarıdaki öğünlerin yanına Avusturya’nın meşhur Gruner Veltliner üzümünden iyi bir şarap çok yakıştı. 2011. Laurenz Charming.
Diri ve canlı bir Gruner’den sonra gene diri ve canlı ama adeta yeni kesilmiş çim aromalı ve denize yakın bağlarda ekildiği için tuzlumsu bir bitimi olan ve gövde olarak Gruner’e göre bir tutam daha yoğun bir şarap gerekti. Tercihim İspanya’nın Galisya bölgesinden, Rias Baixas apelasyonundan bir Alborino. Benim Sauvignon’a benzettiğim bu üzüm çiğ ve pişmiş kabuklu deniz ürünleri ile çok iyi gidiyor. 2008 Mar de Frades Albarino tam içilmesi gereken noktada idi.
Üç enfes lezzete eşlik etti Albarino. Önce sadece limon ve zeytinyağı ile sunulan deniz kestanesi. Deniz kestanesi denizin özü ve ben dokusunu çok seviyorum (şef olsam kuzu beyni ile eşleştirmeyi denerim). İkinci olarak azıcık mangalda pişmiş ince soslu pina kası. Üçüncü olarak da çok iyi bir ızgara sardalya dolma. Çok iyi çünkü sardalya yağlı, taze ve kurumamış.
Bundan sonra sırada Orfoz’un gövde olarak daha ağır klasikleri vardı. Fırında güveçte midye. Fransızların marinyer midyesi gibi. Gene güveçte deniz ürünleri pilavı. Son olarak da her sefer ısmarladığım patlıcan bomba. Fırında pişmiş ve üzerine zeytinyağı dökülen bostan patlıcanı. Daha gövdeli bir şarap lazım tabii bu üçlü ile.
Şanslıydık; nadir bulunan mavi yengece denk geldik
Neden Sicilya şarabı olmasın? Şarapçılık açısından çok zengin ve teruar açısından çok farklı teruarları içeren bir ada Sicilya. İkinci baskısı NTV Yayınları’ndan yeni çıkan “Lokanta ve Şarap Rehberi / İtalya” kitabımda epey yer ayırdım bu şaraplara (ilk baskıda yok çünkü ben de son yıllarda merak sardım Sicilya şaraplarına).
2009 Antilia Donnafugata adada çok yaygın olan Ansanico ve Cataratto üzümlerinden bir kupaj. İyi bir giriş adanın beyaz şarapları için (kırmızılar da çok iyi).
Biz şanslıydık çünkü oldukça nadir bulunan mavi yengeç çıkmıştı o gün denizden. Bacakları epey etli ve ıstakoz kadar lezzetli. Gövdesinden et çıkarmak için ise biraz uğraşmak gerekiyor.
2010 Alois Lageder Gewurztraminer denedik yengeçle. Bu şarap acılı yemekler ve füzyon mutfağı ile iyi gider. Doğal mavi yengeç ile uyum sağlamadı. Albarino içtiklerimizden yengeç için ideal olandı.
Devamında Bodrum mandalinası, çağla, çilek, kivi, krem karamel ve yanında Bornova misketinden yarı tatlı bir şarap denedik. Üzerine ise karabaş otu çayı ve dijestif olarak Bodrum mandalinası likörü…
Bunları anlatırken özlem duyuyorum. Ben temmuz ve ağustosta Bodrum’a gitmiyorum ama siz gider ve Orfoz’un çok merak ettiğim yeni mekanını ziyaret ederseniz lütfen bana mesaj atın.
İletişim Bilgileri:
Zeki Müren Cad 13/1 Bodrum (Zeki Müren Müzesi yanı) 05443164285
Geri bildirim: Eylül’de Gel…Bodrum’a | yaz-gi
İyi günler..Orfoz ile ilgili yazınızdan dolayı teşekkür ederiz. Adres bilgisi olarak eski yerimiz gözükmekte,düzeltmek istedim. Zeki Müren Cad 13/1 Bodrum (Zeki Müren Müzesi yanı) 05443164285
Teşekkür ederim
Çağlar Bozçağa