Nimri Projesi İle Dünya Birinciliği

Bu gün yine Nimri projesini yazmak istiyorum. Sevgili Özgül Öztürk Aksu; Nimri projesinin neden birinci olduğunu aşağıda  yapılanları anlatarak özetlemiş…. En güzel böyle bir kararı hayata geçirmek. Niyet etmekle başlayıp, yola çıkıp her zorluğa göğüs gerip ortaya koymak… Harika bir örnek, gençlere, bizlere, dünyaya… 12961523_10153437449537539_4280435722620365253_nAyrıca ülkemiz için Özgül’ün köyü için harika bir tanıtım…Projede değerlere, çevreye sahip çıkma, beraberce bir şeyler yapma, paylaşma, katkı verme, destek olma, sanat, eğitim, ekonomi, tarih alanında çok güzel, çok keyifli  şeyler yapılmış, başlatılmış. Hem köylerimizin, hem hepimizin böyle bir uğraşa, ne kadar ihtiyacı var…  Belki bizimkiler; yani anneciğim ve babacığımın, çok seneler önce aileleri İstanbul’a  yerleşmiş, göç etmiş… Hiç köyümüz kasabamız neresi görmedim bilmiyorum. Ne yazık yapmışım, kardeşim ile gitsek görsek, hiç olmazsa diyorum. Fotoğraflar çeksek, hikayelerini, mutluluklarını, dertlerini  dinlesek,paylaşsak… bizim dedelerimizin, ninelerimizin, annelerinin, babalarının yaşadığı yerleri, anlattıklarını bulmaya izlerini sürmeye çalışsak…  Ya da yaşadığımız çevredeki en yakın köylerimizi keşfetsek, şu an da en kolay, en ulaşılır olanı ile başlamak umuduyla… Teşekkürler Özgül, tekrar tekrar teşekkürler… hepimizin gönlüne ışık oldun, taht oldun… sevgiler…

12931246_1111502482215224_8537491515496006441_nBeraberce bir şeyler yapmak, konuşmak, şarkı söylemek, üretmek, sonra beraberce kutlamak, sevinmek… Hem de doğduğumuz, ya da annelerimizin, dedelerimizin doğduğu topraklarda…Ve doğa yaşantısı içinde; doğayı koruyarak  bunları yapmak, birbirimize el vermek destek olmak…Hepimize iyi gelecek bir proje…belki bizler de bir yerlerden başlarız…12961568_10153612337818041_5853428073318656048_n

NİMRİ PROJESİ NEDEN
DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU?..
* Köyün asırlardır NİMRİ olan adı, 1970lerde Pınarlar olarak değiştirilmişti..Bir kampanya başlatıldı ve köyün adı geri alındı.
*Köyün dayanışma kurulunda hiç kadın üye yoktu..Yeni bir yönetim oluşturuldu ve kadın sayısı 0’dan 9’a yükseldi. 9 kadın 9 erkekten oluşan kurulun başkanı da kadın seçildi. Kadın üye alımı arttırıldı..
* 6000 çam fidesinin ekim işçiliği, İMECE usulü tüm köylünün katkısıyla yapıldı..
* Kendi köyünde yaptığı karbon emisyon sıfır çalışmaları rol model alınsın diye bir Ege köylüsü Nimri’ye davet edildi..
* 69 adet çeşmenin haritada yeri belirlendi. 3 adedinin onarımı, İstanbul’dan gelen gençlerin gönüllü çalışmasıyla yapıldı..
* Şifalı bitkiler, kadim bilgiler atölyesi düzenlendi..
* Ekolojik Mimariye dair bilgilendirme ve sunum yapıldı..
* Story Teller Judith Liebe, köye davet edildi, çocuklara masal atölyesi düzenlendi.
* Çocuklara ayrıca resim atölyesi düzenlendi. Köyün ortak alanındaki birkaç duvarı boyadılar.
* Köye sanatçıların davet edilmesiyle, sanat çalışmaları düzenlendi.
* İstanbul’da kahvaltı oturumları, kültür etkinlikleri, kermes, kadınlar günü etkinlikleri, piknik organizasyonları yapıldı..
* Köylünün desteği ile gençlere eğitim bursları organize edildi.
* Her yaz köyde 1 hafta bir festival düzenlendi.
.* Yaz aylarında 250’ye yakın katılım sağlandı.
* Festivalin son gecesi, herkesin evde hazırladığı yöresel yemekler ORTAK SOFRA başlığı ile köyün ortak alanında hep birlikte şenlik havasında ve sazlı, türkülü bir eğlence ile beraber yendi, eğlenildi.
* Köyün yaşlılarıyla sözlü tarih çalışması başlatıldı.
* Yapılan etkinlikler ile dayanışma arttı ve her yaştan insanın katılımı sağlandı..
Özgül Öztürk Aksu

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s