Çiriş Otu ve Hindiba…

Hep mevsiminde bol, bol  sebze pişirip yemeği çok severim.Ama son yıllara kadar otları bildiğim söylenemezdi,  duyardım, rastladığımda tadardım ama kendim alıp pişirmezdim… Çünkü otlara ulaşmak için pazarlara gitmek lazım… Pazar da da otları getirenleri bulmak, zamanına mevsimine göre sormak, istemek almak lazım… Önce de bu otları yöresine göre bilmek lazım… Şimdi yavaş yavaş duyduklarımı arıyorum, alıyorum, ve pişiriyorum…Ya da pazarda değişik bir şey gördüğümde nedir, nasıl pişer soruyorum, öğreniyorum ve deniyorum… Annem baharda, kırlarda, hindiba toplayıp salata yapardı, hatırlıyorum…Onun için bitkiyi de tanıyorum, lezzetini de biliyorum. İnternettten nedir diye bakınca da diğer otlar gibi , çok özel  faydaları olduğunu gördüm… Özellikle benim gibi, eklem romatizması hastasıysanız, hemen hindiba görünce alın diyorum. Annem sirkeli zeytinyağlı  salatasını yapardı… Çok kolay, çayını da yapabilirmişiz. Aşağıda Faydalı Bitki Tedavisi Sayfasından faydalarını paylaştım… Şimdi de  iki gece  önce ilk kez duyduğum ve yediğim, çok beğendiğim, yeni keşfim çiriş’i anlatacağım, tabii onun faydalarını da…13177064_10154425717634311_5952524514795061641_n

Arkadaşlarımızla beraber yemekler yapıp toplandığımız çok güzel akşamlardan birinde, canım arkadaşım Esen çiriş pişirip getirdi, o da Göztepe pazarından almış. Zeytinyağlı pırasa pişirir gibi, biraz bulgurlu ve havuçlu pişirmiş… Tadı da şekli oldukça pırasaya benzeyen, çok lezzetli çiriş otuyla ilgili bilgileri ve faydalarını ve bilinen yemek tariflerini organik.com’un sayfasından aşağıda paylaştım…Hem lezzeti, hem faydaları için mevsiminde çiriş otu yemeyi ihmal etmeyin…

Çiriş Otu Bitkisinin yaprakları pırasa yaprağına benzer.Ancak pırasaya nazaran oldukça küçük boyuttadır ve çoğu yörede yabani pırasa, güllük diye adlandırılır. Çeşitli yörelerde iklim ve yükselti değişimlerine göre Nisan ve Temmuz arası gibi çiçek açmaktadır.

Çiriş Otu Nerede Yetişir?

Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir. Doğu ve Güney doğu Anadolu ile Ege ve Akdenizde çiriş otu bolca yetişmekte ve bilinmektedir. Çiriş otunun tadı oldukça lezzetlidir ve yemekleri et tadı vermektedir. Bu değerli bitkinin pek çok faydaları vardır ancak kadınlara daha faydalı olduğu söylenir. Bazı yörelerde çiriş otunun her derde deva olduğuna inanılmaktadır.

Çiriş Otu Saçkırana İyi Geliyor

Halk Geleneğinde çiriş otunun faydaları arasında basura ve regl düzensizliklerine iyi geldiği söylenmektedir. Çiriş Otunun ayrıca vücuttaki ağrıları dindirdiği, idrar söktüğü, mesane taşlarına etki ettiği ve cinsel gücü büyük oranda arttırdığı söylenir, sirke ile kaynatılmış çiçek ve yapraklarının akrep ve yılan sokmalarında faydalı olduğu söylenmiştir. Çiriş otu aynı zamanda mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bunların yanında çiriş otunun saçkıran hastalığına ve egzemaya iyi geldiği söylenir.

Ancak bilimsel olarak çiriş otunun faydaları üzerinde kapsamlı bir bilimsel ve tıbbi çalışma yapılmadığından bu milli servetimizin değeri tam anlaşılamamıştır.

Çiriş Otunun Fiyatı: Nisan ayında sezonu başlayan çiriş otunun fiyatı kilosu 3 ila 10 TL arasında mevsimine  ve yerine göre değişmektedir. O muhteşem tadına nazaran fiyatı çok çok ucuzdur. Çiriş Otu; otlu peyniryapımında da kullanılır bunun yanında yaprakları İtalya’da “Rignano Garganico” peyniri üretiminde kullanılmaktadır.

Çiriş Otu Yemekleri ve Tarifleri

Zeytinyağlı Çiriş Otu Yemeği

Malzemeler:

1 kg çiriş otu

6 yemek kaşığı zeytinyağı,

2 tane orta boy soğan

Bir diş sarımsak,

2 kaşık salça ( Tercihen ) 1 kaşık domates+ 1 kaşık biber salçası

Yarım çay bardağı kalın bulgur,

Çok az tuz

İsteğe göre; biberiye, pul biber veya karabiber

 

  • Tencereye yağı koyup üzerine soğanları küp küp doğrayarak ekliyoruz ve doğranmış sarımsakları da ekleyip karışımı pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine ekleyerek salçaları biraz kavuralım.
  • Çirişleri doğrayıp tencereye ekliyoruz ve üstünü çok az geçecek kadar su ilave edip bulguru da kattıktan sonra, isteğe göre az tuz atıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat boyunca pişiriyoruz.
  • Bulgurlar pişince yemek hazır demektir. İsteğe göre baharatları katıp 10-15 dakika dinlendiriyoruz.

Çiriş Otu Kavurması ( Güllük Kavurması ) 

Bu tarifte üç ayrı yemeğin pratik uygulanmasını göstereceğiz

+ Sade Çiriş Otu Kavurması

+ Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması

+ Kıymalı Çiriş Otu Kavurması

( 3 Kişilik )

Çiriş Otu Kavurması Tarifi ( Sade )

Yapılışı:  Bir kg Çiriş Otu’nu iyice temizleyip doğruyoruz ve tencerenin içine koyuyoruz. İçerisine az miktarda tuz atıyoruz ve ot hizasına kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynama başladıktan sonra 15-20 dakika kadar kısık ateşte haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra 5 dakika bekleyip sonra iyice süzüyoruz. Başka bir tavaya 1-1,5 çay bardağı zeytinyağı ekleyip üzerine haşlanmış çiriş otunu ve isteğe göre baharatları ekleyerek 10 dakika kadar orta ateşte kavuruyoruz.

Dilerseniz, kavurma işlemi sonunda 3-4 adet yumurta ile yapabilirsiniz.

Kıymalı isterseniz, ayrı bir tavada kıymaları kavurup hazır edin ve cirit otunu haşlayıp süzdükten sonra kıyma ile aynı tencereye koyun ve 1 bardak zeytinyağı ekleyip 10 dakika birlikte kavurun.

Çiriş Otu Böreği: Çiriş otunu ister haşlayarak isterse çiğ olarak hazırlayıp, yufka içerisine tercihe göre kıyma ile veya sade olarak koyup yapabilirsiniz. Çiriş Otu ile börek tarifi, ıspanaklı börek ile aynıdır.

Çiriş Otu Salatası:   Çirişleri ayıklanıp  iyice yıkanır. Kaynayan su içine çirişler atılarak hafif yumuşayana kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilip süzülür. Bir kap içerisine sızma zeytin yağı ve limon ilave edilir. Sarımsak bir miktar dövülerek eklenir. Karışım üzerine çirişler eklenir ve iyice karıştırılır. İsteğe göre biraz yoğurtla birlikte servis yapılır.

Afiyet olsun

Hindiba Faydaları Nelerdir?

Baharat özelliği ile iştah açar. Sindirim sistemine de etki ederek hazmı kolaylaştırır. Romatizma kaynaklı kemik ağrıları için de büyük fayda sağlar. Bu tedavi yöntemi için ilkbahar aylarında uygun şekilde kullanılabilir. Ağrıların geçmesi için uzun süre ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Düzenli şekilde kullanıldığında ağrılar azalır ve kemiklerdeki hareket kabiliyeti artar. Yaşlanmayı yavaşlatarak kırışıklıkları önlemeye yardım eder. Egzama gibi cilt hastalıklarına ve deri kaşıntılarına iyi gelir. Ciltte oluşan sivilce yada akneler için bu şifalı bitkinin suyu sıkılarak sürülebilir. Saçları kuvvetlendirir. Mide rahatsızlıklarına fayda sağlar.

Kara hindibaBu şifalı bitki, bostan hindibası, güneyik gibi yöresel isimlerle de anılır ve vücut için birçok faydası vardır. Bitkinin bilinen ve en etkili özelliklerinden biri karaciğere çok faydalı olmasıdır. Karaciğerinizin sağlıklı olması ve karaciğer hastalıklarının önlenmesi için mutlaka tüketilmelisiniz. Eski zamanlarda bile karaciğeri toksinlerden arındırdığı ve kanı mikroplardan kurtardığı düşünülüyordu. Halsizliği yok edici, ateş düşürücü, direnç arttırıcı özellikleri de bulunan bu şifalı ve faydalı bitki ile safra kesesini hastalıklara karşı korumak da mümkündür. Dişlere de fayda sağlar. Kalbe iyi gelir.

Ayrıca şeker hastalarının da hindiba sapları yiyerek şifa bulması olasıdır. Şeker hastalığı genellikle birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Fakat artık düzenli olarak hindiba tüketimi sayesinde şeker hastalığının zararlı etkisinden kurtulabilirsiniz. Sindirim sisteminizi düzenleyici etkisi de bulunur. Kabızlığı giderir. Bağırsakları yumuşatıcı, hazmı kolaylaştırıcı, idrar ve gaz söktürücü bu şifalı bitki sizi sindirim sorunlarından kurtulabilir ve rahat bir nefes alabilirsiniz. Göyhek olarak da isimlendirilir.

Diğer bir faydası da safra kesesi taşlarınızın büyümesini önlemesidir. Hatta eski zamanlarda Mısır’da karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına karşı kullanılıyormuş. Safra kesesi taşı oluşması engellenir, eğer varsa da büyümesi önlenir. Gut hastalığının çaresini de bu şifalı bitkide bulabilirsiniz. Adet dönemi ağrılı geçen yada regl döneminde gergin olan bayanlara da fayda sağlar. Adet döneminin ağrılı geçmesini önler, gerginliği engeller. Menopoz döneminde de rahatlık verir. Nefes darlığı ve göğüs hastalıklarına da iyi gelir.

Hindiba faydaları

Hindibanın, kahve yerine kullanılması da bize sinir sistemini uyarıcı ve uyku açıcı özelliği olduğunu göstermektedir. Pankreas salgılarını da uyarır. Vücudunuzdaki glikoz miktarını da ayarlamaya yardım eder. Kolesterole de iyi gelen hindiba ile birçok hastalığınıza şifa bulabilirsiniz.

Hindiba Çayı Nasıl Yapılır?

Bu şifalı bitkiyi nasıl tüketeceğiniz de oldukça önemlidir. 2 tatlı kaşığı kurutulmuş hindiba kökleri alınır ve cezveye konur. Üzerine 1 bardak su eklenir ve kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır ve 5 dakika kadar bu şekilde demlenmeye bırakılır. Süzülerek yemeklerden önce içilir.

Hindiba Salatası Nasıl Yapılır?

Hindiba salata yapılarak da tüketilebilir. Hindibalar güzelce ayıklanır ve yıkanır. Diğer salataları yaptığınız gibi bu bitkiyi de sirkeli suda 3-5 dakika kadar bekleterek güzelce temizleyebilirsiniz. Marul doğrar şekilde doğrayın. Üzerine salata şeklinde zeytinyağı dökülüp limon sıkılarak yenilebilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s