Melek Yatırım Şirketleri 1

Girişimciler için Teşvik, Hibe, Melek Yatırımcı Fırsatları ;
26 Eylül’de başladığım yazılarımı bugün Hande Çilingir’in hazırladığı Melek Yatırımcılardan bazıları ile devam ediyorum. Sonra yine araya röportajlar, haberler ekleyerek devam edeceğiz, sevgiler, sevgiler

MELEK YATIRIM VE GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETLERİ (VC)

LabX_Logo1) LabX Yatırım Şirketi (Melek Yatırım)

 AÇIKLAMA 

LabX, ülkemizdeki girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, potansiyeli yüksek iş fikirlerini ve yürüyen projeleri bulup onları hayata geçirmek amacıyla 2006 yılında faaliyete geçmiştir. LabX, geleceğin patronlarını girişimcilik konusunda eğitmeyi, hayata geçirilmiş başarılı örnekler ile Türkiye çapında girişimcilik kültürünü yaymayı, %100 başarı hedefi ile iş fikirlerini melek yatırımcılar aracılığıyla şirketleştirmeyi ve devam eden projeleri geliştirmeyi amaç edinmiştir. İş fikirlerine yatırımcı meleklere ve bilgi birikimine erişimi devamlı olarak geliştirmenin başarısındaki önemli bir faktörü olarak gören LabX, birçok farklı sektörden 85 kişilik seçkin melek yatırımcı ağını çok kısa bir zaman diliminde kurmuş ve uygulama kanalları ağını ulusal ve uluslararası yatırımcılara açmıştır.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Kimlere verildiği konusunda bir şart getirilmemiş olup,  iyi bir fikri olan her şirket veya bireysel kişi fikrini hayata geçirilmesi açısından başvuru formunu doldurarak LabX yatırım elemesine girebilmektedir.  Gelen iş fikirleri öncelikle bir ön elemeden geçirilir ve ortalama 4 hafta gibi bir sürede, girişimci adayına geri dönüş yapılır. Bu 4 haftalık süreçte alanında uzman iş adamları tarafından değerlendirilen fikirlerden tercih edilenler ön görüşmeye çağrılmaktadır. Yapılan görüşmelerin olumlu geçmesiyle birlikte LabX bünyesindeki melek yatırımcılarla birlikte fikir hayata geçirilir. Daha sonra LabX bünyesindeki danışmanlarla birlikte bir fizibilite raporu çıkarılır ve 5 senelik bir iş planı yapılır. Son olarak işin başarıya ulaşabilmesi için yine LabX bünyesindeki danışmanlarla her türlü sermaye, network, pazarlama ve satış gibi işlemler de birlikte hareket edilir.

ŞARTLAR

Yatırıma hak kazanma, yukarıda da anlatıldığı gibi belli bir prosedür gerektirmeyen yalnızca fikrin LabX e ulaştırılması ve yapılan değerlendirmeler sonucu ön eleme ve karşılıklı yapılan  networking den sonra mümkündür.

Daha fazla bilgi için Bknz.: *http://www.lab-x.org/basvuru-sureci.php?lng=tr

 

 

2) Endeavor (Melek Yatırım)

149242_144518362263061_5972002_n

 AÇIKLAMA:   

Endeavor derneğinin amacı; gelecek vaat eden girişimcilerin işletmelerini idare etme ve büyütme becerilerini geliştirmek için işletme öğrenimi, eğitim, yol gösterme, yardım ve ağ kurmak gibi imkânlarla girişimciliği teşvik ederek Türkiye Cumhuriyetinde ekonomik gelişmeyi desteklemektir.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Girişimci adaylarında seçim sürecine katılım için aranan şartlar:

  • Şirketin faaliyet süresi: En az 1 yıl
  • Yıllık 300 bin – 20 milyon ABD Doları ciro Girişimcinin şirkette hissedar olması ve günlük
    yönetimde yer alması.

 

Endeavor girişimcileri büyüklüklerine ve sektörlere göre ayırmaz. Diğer venture şirketlerinden farklı olarak gruplara ayırır;

  • İşlenmemiş Elmaslar: Henüz örnek uygulamanın çok ötesine gidememiş girişimler. Genelde ar-ge, ve teknoloji tabanlı olurlar. Endeavor, girişimcilerin iş modellerini netleştirmelerine müşteri portföylerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Hızlı Başlayanlar: Endeavor’a geldiklerinde zaten belli bir başarıya ulaşmış şirketlerdir. Endeavor bu şirketlerin hızlı büyümeyi yönetmelerine ve uluslararası açılımlarına yardımcı olur.
  • Yerel Yıldızlar: Kendi çevrelerinde iyi bilinen, öyküleri ilham veren girişimcilerdir. Endeavor, bu girişimcilerin daha büyük düşünmelerini cesaretlendirebilmek için gerekli desteği sağlar.
  • Engelleri Aşanlar: Etkileyici başarı öyküleri olan ve sezgileriyle ilerleyen, resmi eğitimden çok “alaylı” bir şekilde şirketlerini başlatmış girişimcilerdir. Bu girişimciler, Endeavor’ın konu bazlı desteklerinden ve eğitimlerinden faydalanırlar.

ŞARTLAR:

Endeavor, girişimcilerini seçerken hem girişimciyi hem de şirketi değerlendirmektedir.

Girişimcinin değerlendirme ve kabul edilme şartları;

  • Girişimcinin geçmiş performansı: Mevcut şirketinden önceki tecrübeler, girişimcinin gelecek başarılarının en önemli göstergelerindendir.
  • Uygulama yeteneği: Girişimcinin, vizyonunu hayata geçirebilecek uygulama becerisine sahip olması başarının anahtarıdır.
  • Takım kurma ve yönetme becerisi: Bir girişimin başarılı olmasında girişimci kadar takımın da rolü büyüktür. En iyi takımı kurup yönetebilen girişimci bir adım öndedir.
  • Girişimcilik hikâyesinin ilham vericiliği: Güçlü liderlik özellikleriyle, Türkiye’deki gelecek nesilleri girişimcilik hakkında heyecanlandırabilmesi ve tecrübelerini paylaşması girişimcinin rol model olması için em.
  • Ekosisteme katkı potansiyeli: Ekosistem ve gelecek nesil girişimcilerin gelişmeleri adına geri veren, manevi sermaye ile ‘yatırım’ yapan girişimciler uzun vadede sürdürebilir bir ekosistem yaratmakta önemli rol oynar.

Şirketin değerlendirme ve kabul edilme şartları;

  • Şirket performansı: Adayın süreçteki başarılı olma olasılığı girişimcinin kendisi kadar şirketin performansına da bakar. Başarılı, yüksek performans gösteren bir şirket Endeavor Girişimci şirketi olma yolunda şansı daha yüksektir.
  • İnovasyon: Sektöründe farklılık yaratmak ve rekabet avantajını net gösterebilmek seçim sürecinde etkin girişimciyi diğerlerinden ayırır.
  • Vizyon ve gelecek stratejisi:  Endeavor gelecekte büyük değer yaratacak şirketleri destekler. Girişimci şirketin vizyon ve gelecek stratejisinin azimli ve heyecan verici olması şirketin yaratacağı etkiyi arttırır.
  • Ciro potansiyeli: Şirketin yaratacağı ciro ekosisteme yapacağı katkı ve paydaşlarına sağlayacağı faydanın göstergesidir.
  • İstihdam yaratma kapasitesi: Endeavor’ın nihai amacı olan ekonomiye katkıda bulunma adına istihdam yaratma gücü yüksek olan şirketler Endeavor’ın tercih ettiği şirketlerdir.

Şirketin ekosisteme etkisinin ölçeği: Şirketin, sektörel /ulusal/ uluslararası etki yaratması ve bu etkinin sürekli büyümesi etkin girişimci şirketinin DNA sındadır.

Daha fazla bilgi için Bknz.: * http://www.endeavor.org.tr/tr-TR/anasayfa.aspx

 

3) Galata Business Angels Yatırım Şirketi (Melek Yatırım)

galata-3

 AÇIKLAMA:   

 Galata İş Melekleri İstanbul’un ilk melek yatırımcı organizasyonudur. Galata İş Melekleri zamanlarını ve paralarını yeni, ileri teknoloji start up şirketlerine yatırım yapan girişimciler, yöneticiler ve melek yatırımcılardan oluşan bir gruptur. Galata İş Melekleri üyeleri Airties, Yemeksepeti.com, Mynet.com ve Markafoni.com gibi şirketler kurmuşlar ve Apple, eBay, Maxim, Turkcell ve DBI gibi şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmışlardır.

Galata İş Melekleri kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak faaliyet göstermekte olup melek yatırımcılar ile arzulu girişimcileri bir araya getirerek yatırım olanakları ve startuplarla ilgili fikir alışverişi yapmalarını sağlayan bir platform rolü üstlenmektedir.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Başvuru aşamasında çok fazla katılım şartı olmayan derneğin ilgilendiği alanlardaki hemen her türlü fikre sıcak bakmakta ve elemeye kabul etmektedir.

Galata İş Melekleri öncelikle Türkiye’deki yatırımlara odaklanmakta olup,  Dernek üyeleri özel bir ilgi ile bu sektörlere yatırım yapmaktadır:

  • Internet
  • Mobile
  • Yazılım
  • Telekom

Şu anda biyoteknoloji, yaşam bilimleri, gayrimenkul, ya da film sektörlerine de yatırım yapmaktadır. Dernek daha çok tohum aşamasında ki yatırımlara konsantre olmaktadır.

Ayrıca İş melekleri yatırımcı bulurken aşağıda ki kriterlere dikkat ederler;

  • Girişimcilerin geçmiş tecrübelerine ve performanslarına,
  • İşin rekabet avantajına ve özgün satış noktalarına,
  • Pazarın büyüme potansiyeli ve özelliklerine,
  • Yönetim, iş teklifi ve iş melekleri vasıflarının ve yatırım tercihleri arasındaki uyuma,
  • Girişimcinin fiziksel ve finansal bağlılığa.

ŞARTLAR

Projenin kabul edilme aşamasında içermesi beklenen özellikleri;  hızlı yükselen potansiyel, yenilikçi ürün/kayda değer rekabet avantajı servisi ile geniş adreslenebilir pazar, belirgin yükselme stratejisi, güçlü yönetim takımı, belirgin ve başarılabilir ‘çıkış’ stratejisidir.

Ayrıca bir iş planı yaparken ve özetlerken de; idari özetinizin ve iş planınızın başvuru yapmadan önce hazır olması beklenmektedir. Bu normalde sizin işiniz için, servis ve ürününüz hakkında bilgi içeren, intellektüel özellikli, yönetim takımı, gelişim stratejili, rakipler, finansal atışlar, fonlama gereksinimleri ve çıkış stratejileri hakkında içerik anahtar bilgiler bulundurmalıdır.

Daha fazla bilgi için Bknz.: *http://www.galatabusinessangels.com/ana-sayfa

4) iLab Ventures (Girişim Sermayesi Şirketi)

ilab_ventures

AÇIKLAMA   

iLab Holding, Nisan 2000 tarihinde  Access Turkey Capital Group bünyesinde yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerdeki şirketlere ve projelere yatırım yapmak üzere kurulan ve interneti çalışmalarının odağına alan bir “girişim sermayesi” ( “venture capital”) şirketidir.

 KİMLER YARARLANABİLİR?

Türkiye’de internet odaklı ve internet teknolojilerini kullanarak iş yapan şirketlere ve projelere yatırım yapan iLab Holding, Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde önemli bir rol üstlenmeyi hedeflemektedir.

iLab Holding’in şu ana kadar yatırım yaptığı sektörler arasında Kimya – Plastik, Demir – Çelik, Sigortacılık, İnsan Kaynakları, E-iş Danışmanlığı ve Yazılım Geliştirme bulunmaktadır. Bu sektörlerde hizmet veren iLab şirketleri özellikle internet teknolojilerini kullanarak bulundukları sektöre ve iş yapış şekillerine katma değer sağlayan hizmetler üretmektedirler.

ŞARTLAR

Organizasyonunun, bir sonraki aşamaya gelebilmesi için girişim sermayesine ihtiyaç duyduğunu düşünen her girişimci katılabilmekte olup, ilk etapta girişimcilerin İş Planları ile başvurması beklenmektedir.

Daha fazla bilgi için Bknz.: *http://www.ilab.com.tr/about-ilab-ventures/

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s