Veliler İle Öğretmenlere Süper İletişim Fırsatı

603703_10152982591222480_8547860850286463452_nÇok sevdiğim, arkadaşımı, önce  başarılı genç girişimci kimliği ile tanıdım. Sonra dostluğumuz arkadaşlığımız arttıkça, anne kimliğininin de girişimci kimliğinin  yanında, ne kadar önemli bir yer tutttuğunu, hayatının her döneminde aile, çocuk ve iş planlamasını nasıl titizlikle yaptığını gördüm ve çok takdir ettim. Girişimci olmak, çalışan olmak, iyi bir anne ve eş olmayı hiç bir zaman etkilememeli. Hepsi bir arada götürülebildiğinde kişilerin başarısı, mutluluğu katlanıyor. Özlem bunu başaran bir anne ve girişimci olarak; şimdi de tüm  velilere katkı sağlayacağını düşündüğü bir program kurguladı, ve  başlattı.Program veliler için çok önemli fayda ve katkı sağlarken, öğretmenler için de müthiş kolaylık ve iletişim çözümü sağlıyor. Harika bir fikir. Mutlaka yaygınlaştırılması ve kullanılmasında çok fayda var.

Ben de küçük prensimin; geçen sene henüz beş yaşındayken öğretmeninden  gelen maili babası gösterip okuduğunda çok sevinmiş mutlu olmuştum. Öğretmeni tespit ettiği çok önemli bir iki şeyi öğrencinin  velisine aktarmıştı. Çabukça anında; unutulmadan. Bu gerçekten müthiş güzel, faydalı bir çalışma. Üç çocuk annesi süper anne ve girişimci arkadaşım da çocuklarını büyütürken yaşadığı sıkıntılardan, yola çıkarken bu sistemi kurgulamış ve hayata geçirmiş. Çok da iyi faydalı bir iş yapmış.Kendi anlattıklarından ben de size aktarıyorum. Portalı girin tanıyın, çocuklarınız okul çağında ise de hemen uygulayın kullanın. Ben  portalın bloguna ayrıca bayıldım. Çok güzel yazılar, bilgiler var. Onları da ayrıca paylaşmak isterim. Başarılar Özlem’cim; çok iyi yapmışsın, herkese anlatmak paylaşmak istiyorum. Keyifli haftalar, sevgiler herkese…

10945528_1429429114015801_6897398794400200193_nÖğretmen ve velileri teknoloji ile buluşturan kadın girişimci.
Üç çocuk annesi girişimci iş kadını Özlem Açıkel Turhan kendi çocuklarının eğitim hayatında yasadığı deneyimlerden yola çıkarak eğitim sektöründe çok önemli bir boşluğu dolduracak yeni bir girişime imza attı. www.classloom.com adresinde yayına açtığı eğitim sosyal ağı, öğretmenlerin velileri ile iletişim içinde olma ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiş bir internet uygulaması.

Tamamen ücretsiz olarak öğretmen ve velilerin kullanımına sunulan Classloom’da sınıf bazlı gruplar kurularak öğretmenlerin velileri ile velilerin de birbirleriyle çocuklarının okul hayatına ilişkin her türlü etkinlik, ödev, sınav, duyuru, fotoğraf ve belge paylaşması sağlanıyor.
1048545_10151688843922480_1984020500_o“12 yılldır bir veli olarak okul-aile iletişiminde yaşanan sıkıntıları birinci elden biliyorum

Yaklaşık 12 yıldır yoğun çalışan bir veli olarak çocuklarının okul hayatını takip etmede ve diğer velilerle ortak konuları paylaşmada yaşadığı ve tanık olduğu sıkıntılardan yola çıkan Özlem Açıkel Turhan girişim fikrinin nasıl aklına geldiğini şöyle anlatıyor. “Okul dönemi öğretmenlerin velileri ile ve çocuğu aynı sınıfa giden velilerin de birbirleriyle aynı ortak gündemi, sorunları,  sevinçleri, heyecanları paylaştığı bir dönem.  Ayrıca anneler ve hatta babalar için arkadaşlıkların dostlukların geliştirildiği sosyal bir ortam aynı zamanda. Bu kadar yoğun bir iletişim ihtiyacı varken diğer yandan baktığımızda okullarda bu ihtiyacın Excel belgelerinde iletişim listeleri, email zincirleri, okuldan eve gönderilen ve çoğunlukla da çocukların çantasında kırış kırış olan veya kaybolan duyuru, izin kâğıtları ve bir sürü kırtasiye ile, gerektiğinde birebir telefonlaşmalar ve son olarak da Whatsapp grupları ile çözülmeye çalışıldığını görüyoruz. Diğer yandan çocuğunuzun küçücük not defterine bakıyorsunuz ve yazdığı kargacık burgacık yazısından o günün ödevinin ne olduğunu anlamaya çalışıyorsunuz. Kreşte pazartesi günü sarı giyme partisi var ama siz çocuğunuzun çantasını kontrol etmeyi atladığınız için çocuğunuzu kırmızı giydirerek kreşe gönderiyorsunuz ve çocuğunuz bunalıma giriyor. Ya da okulda kitap günleri yapılacak. Siz unuttuğunuz için çocuğunuz okula para götüremiyor ve o gün okulda açılan kitap standından tüm arkadaşları kitap alırken o kıyıdan bakıyor, akşama bunu nasıl unuttum diye kendinize kızıyorsunuz hele bir de çalışan anneyseniz içinizde duyduğunuz suçluluk duygusunun üstüne bir de bu biniyor.

Büyük çocuğunuz ertesi gün sınavı olduğunu sizden gizliyor ve oturup hep birlikte evde dizi izliyorsunuz veya bir okul gösterisinde bir veli arkadaşınız önlerden yer buluyor ve korodaki çocuğunuzun ve tüm çocukların fotoğrafını bol bol çekiyor. Geriye dönüp hepsini Whatsapp gruba atsa telefonunuzun depolama alanı şişiyor. Herkese tek tek atsa saatlerce uğraşması gerekiyor. Çocuğunuzun veli toplantısının kaçında olduğunu unutuyorsunuz ve o saate bir toplantı alıyorsunuz,

11081289_10153183616247480_1778279657687767728_ngibi gibi… Bunlar tabi hepsi benim yasadığım deneyimler değil önemli bir kısmı da 12 yıldır birinci elden gördüğüm ve tanık olduklarım. Öğretmenler ise ailelerle iletişim kurmada veli toplantıları ve telefon üzerinden iletişim hariç hiçbir teknoloji kullanamıyorlar. Özel okulların pek çoğunda veli portalleri var ama orada iletişim okuldan-veliye doğru tek taraflı. Öğretmenler çoğunlukla bu iletişimin bir parçası olamıyor veli ise sadece kendisine gönderilen bilgileri alabiliyor.  Herhangi bir cevap verme, soru sorma ortamı yok. İnteraktif değil tek taraflı bir iletişimden bahsediyoruz.

Devlet okullarındaki öğretmenlerimizin ise ellerinde e-okuldan başka hiçbir teknoloji yok bu tip bir iletişim için. E-Okul’a sadece sınav sonuçlarını ve devamlılık bilgilerini girebiliyorlar. Çoğu velinin e-okul uygulamasından dahi haberi yok. Örneğin öğretmenin acil bir duyuru paylaşıp gezi izin kağıtlarının en geç yarın gönderilmesi gerektiğini hatırlatması gerek ama tek tek bunu herkese duyurmada sıkıntı yasıyor.

shutterstock_249695341-e1430730719484İşte Classloom tüm bu ihtiyaçları görüp nasıl çözerim diye düşünerek yola çıktığım bir girişim. Ben zaten eski bir girişimciyim. Yazılım konusunda çalışıyordum uzun yıllardır. Ayrıca Kagider (Kadın Girişimciler Derneği) üyesi olarak kadın girişimcilerle ilgili projelere de destek vermeye çalışıyorum yıllardır.

İşte tüm bu sorunları bilirken bir yandan da yeni bir internet girişimi başlatmalıyım ama ne yapmalıyım derken bir gecede Classloom fikri aklıma geldi. Ertesi gece markayı buldum. Hatta yataktan kalkıp domainin boş olup olmadığını gece yarısı kontrol ettim. Ertesi gün domaini aldım ve macera başladı…

Ara yüzümüz teknoloji ile hiç ilgisi olmayan kişilerin bile kullanabileceği kolaylıkta tasarlandı!

Claslsoom’un tüm fonksiyonlarının titizlikle analiz edilip tasarlandığını dile getiren Özlem Açıkel Turhan, beta kullanıcılar ile sistemi hem fonksiyonalite hem de işleyiş açısından çok iyi şekilde test ettiklerinin de altını çiziyor. “Classloom’u geliştirmemiz altı ayımızı aldı. Her konuyu en ince detayına kadar düşündük. Ancak en çok kullanıcı profilimizi düşünerek ara yüzün çok anlaşılır ve kolay kullanılır olmasına, adeta bir sosyal medya aracı gibi davranmasına dikkat ettik. İlk geliştirimi çok önemli bir oranda tamamladığımızda çevremizdeki öğretmen ve veli dostlarımızdan beta kullanıcılar olmalarını ve bir görevli gibi bize rapor, feedback üretmelerini istedik. Hatta ben hiçbir arkadaşıma bu projemden bahsetmemiştim ve kendilerine sadece web adresini vererek “Bu adreste bir şey var bunu ben yaptım bir tek bunu bilin ve web sitesine bakarak ne olduğunu anlamaya çalışıp kullanın ve bana geri dönün” dedim. Zira Classloom benzeri olmayan bir platform olduğu için daha web sitesindeyken ne olup olmadığını insanların anlıyor olması çok önemliydi.” diyen Turhan, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce dil desteği ile hedeflerinin sadece Türkiye değil tüm dünya olduğunu da dile getiriyor.

 10671282_1429438187348227_5416440873996016970_n

Classloom nasıl çalışıyor?

Classloom’da bir öğretmen veya bir veli ücretsiz olarak kayıt olup sınıfları için bir grup kuruyor. Daha sonra email üzerinden otomatik davet epostası göndererek diğer velileri veya öğretmenleri gruba davet ediyor. Gruba dahil olanlar o grup çerisinden her türlü duyuru, etkinlik, ödev, sınav, fotoğraf, doküman paylaşımına başlayabiliyorlar. Classloom’un en önemli özelliklerinden biri grup içerisinde girilen tüm kayıtlarla ilgili sistemin anlık tek tek ve haftalık olarak toplu bilgilendirme emaili atması. Kişi bu bilgilendirmeleri nasıl alacağını kendisi belirleyebiliyor. Her grubun bir duvarı var ve bu duvarı temel amacı grup üyelerinin birbirleriyle sohbet edip belli konularda fikirlerini, fotoğraflarını veya diğerleri ile paylaşmak istedikleri video linklerini paylaşabilmeleri. Bu kısım aynen bir sosyal medya duvarı gibi tasarlanmış.

Classloom’un en önemli özelliklerinden biri de sadece kendisinin veya atayacağı grup yöneticilerinin tek yönlü olarak kayıt girmesini isteyen öğretmenler için “Salt Okunur Mod” alternatifine sahip olması. Öğretmenler kurdukları grubu salt okunur moda getirdiklerinde gruba davet ettikleri veliler herhangi bir kayıt, değişiklik veya silme işlemi yapamasa da öğretmenin girdiği her türlü bilgiyi, duyuruyu, sınav, ödev ve etkinlik kaydını görüp, ilişkili belgeleri bilgisayarlarına indirebiliyorlar ve sistem tarafından gönderilen otomatik epostalarla girilen her türlü kayıttan haberdar oluyorlar.

Tüm kullanıcıları Classloom’u denemeye davet eden Özlem Turhan “İsteyen istediği kadar grup açabilir veya birden fazla gruba üye olabilir. Örneğin birden fazla çocuğu olan anne babalar veya birden fazla sınıfa giren branş öğretmenleri farklı gruplara üye olarak her grubun gündemini ayrı arı takip edebiliyorlar.“ diyor.

 

cocukKullanıcı edinme hızımız sürekli atıyor.

“Biz Classloom’u ilk olarak 2015 Mart ayının ortalarında duyurmaya başladık. Okulların kapanmasına az bir zaman kalmış olmasına rağmen hemen gruplar kurulmaya ve paylaşım yapılmaya başlandı. Şu anda Gaziantep’te,  Kayseri’de, Adana’da, İstanbul’da, Kırşehir’de hatta Ağrı’da kısaca Türkiye’nin her yerinden gruplarımız var. Grupların içinde okul grupları da var, kreş grupları da,  halk eğitim merkezi grupları da. Çünkü Classloom sadece okullara değil tüm eğitim kurularına hitap edebiliyor.“ diyen Özlem Açıkel Turhan Classloom’un daha çok ağızdan ağza yayılacağını, son haftalardaki katılımlardaki katlamalı artışın Classloom hakkında konuşulmaya başlandığının göstergesi olduğunu belirtiyor. Henüz yurtdışı tanıtımlara başlamamış olmalarına rağmen, ürün ara yüzünün ve web sitesinin yurtdışından erişildiğinde doğrudan İngilizce göründüğünü, Amerika, Rusya, Çin gibi, farklı ülkelerden de ciddi oranda sitenin trafik almaya başladığını dile getiren Özlem Turhan “Biz de elbette sosyal medya tanıtımları, Facebook reklamları, Classloom Blog, birebir iletişim gibi her türlü tanıtım imkanını kullanıyoruz. Yurtdışı tanıtımlara da önümüzeki aydan itibaren başlayacağız. Yaz aylarında Classloom’u etkin şekilde duyurmaya çalışacağız. En yoğun grup açılışlarının gelecek yıl okul döneminde başlamasını bekliyoruz. Şu anda bütün gayretimizi ürünü her geçen gün iyileştirmeye ve geliştirmeye ve insanların kullanmasını sağlamaya harcıyoruz.“ dedi.

 

 Classloom tüm öğretmen ve velilerin hayatını kolaylaştıran bir uygulama olarak eğitim alanında çok önemli bir açığı kapatacak bir girişim olma yolunda hızla ilerliyor. 

Classloom Hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz sosyal medya adreslerimiz ve tanıtım videomuza aşağıdan ulaşabilirsiniz. 

https://www.youtube.com/watch?v=N2naGlUwy-I

classloom |  blog |  yardım
facebook |  twitter |  google+ |  linkedin |  youtube

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s