
https://www.facebook.com/photo.php?
HASAN YAVUZ Artık bir EFSANE
Macahel’de hangi ağacın anıt ağaç olduğunu, hangi Rhodedondron’un endemik olduğunu, hangi Dipthera’nın Kelgena macahelensis olduğunu adı gibi biliyordu.
Bu bilinç ve algı, O’nu arkadaşları ile birlikte Türkiye’nin ilk çevreci köylü derneği olarak ünlenecek olan Camili(Macahel) Çevre Koruma ve Geliştirme Derneğinin kurmaya öncülük etmesine neden oldu.
Macahel’e karayolu ulaşımının sağlandığı 1960’lı yılların ortlarından itibaren Orman Bakanlığınca yürütülen orman kesiminin durudurulması için büyük çaba harcadı.“İstihsal” adı verilen ve binlerce anıt ağacı barındıran “Ilıman yağmur ormanları”nın kıyımına neden olan bu uygulamayı durdurulmasına öncülük etti.
Saf Kafkas arısının melezlenmemesi için yerel yöneticilerden ve ilgili bakanlıktan Havzaya dışarıdan arı girişinin yasaklanması ve Macahel’in Saf Kafkas arısı için “Gen Merkezi” olması kararını aldırdı.
Bir toplantıda, “Macahel’in doğası herhangi bir dış müdahele sonucu bozulursa, 3. zamandan beri sadece havzada yaşamını sürdüren ılıman yağmur ormanlarım, vadilerimdeki Kelgena macahelensis ne olacak? CansuyunuzSalmo trutta macrostigma’nın yaşamasına yetecek mi? Rhodedondronlarım nasıl çiçek açacak? Phylloscopus lorenzii’nin ötüşünü duyabilecekmiyiz?
Saf Apis Mellifera Caucasica’m saf halde kalabilecek, 10 Km.den bal toplaybilecekler mi? diye avazı çıktığı kadar bağırıyordu.
Hepimiz şaşkına dönmüştük. Bizim Hasan Zoolog değildi, Biyolog değildi, Botanikçi hiç değildi. Bütün bu latince isimleri nasıl kafasına nakşetmişti?
Keskin zekası, bitmeyen öğrenme arzusu ve üstlendiği bilim insanlarına gönüllü hammallık anlayışı O’nu “Macahel Uzmanı” yapmıştı. Hasan’ı farklı kılan da buydu.
Hasan biyolojik olarak Macahel’de yaşıyor görünüyordu. Oysa iç dünyası, dünyanın en önemli başkentlerinde yaşıyor gibi son derecede zengindi.
Macahel’de düzenlenen onlarca toplantı ve çalıştaylarda aktif rol oynadı.
Macahel’de hazırlanan tüm belgesellere konuk oldu.
Yerli, yabancı binlerce dost edindi.
Hasan, artık Macahel’in olmazsa olmazı idi. O bir kanaat önderi, O bir Akil Adam, O bir Doğal Lider’di.
Farkında olmadan verdiği Macahel’e dönüş kararı kendisine kimseye nasip olmayacak bir ufuk açtı, çevre yarattı.
Gençliğinden itibaren hep doğru bildiklerini savundu. Her zaman halkın çıkarlarını kendı çıkarlarından üstün tuttu. Fedakardı, bir o kadar mücadeleciydi. Mücadeleci ruhu O’nu hep asabi kılmıştı. Toplantılarda bazen O’nu zaptetmekte zorlanılıyordu. Yalana ve yanlışa çok tepkiseldi.
“Hasan sakin ol” uyarılarına cevabı, “Duman vurmişim” idi.
Tek kötü alışkanlığı stres bahanesiyle kopamadığı sigara idi. Ve günün birinde, en verimli çağında, en gerekli olduğu zamanda hiç aklına getirmediği sigara alışkanlığı Hasan’ı bizden, dostlarından ve canı kadar sevdiği Macahel’inden ayırdı.
Sigara konusundaki uyarılara cevabı da “Duman vurmişim” idi.
Gelecekte Macahel’in tarihini yazacak olanlar, belgelerde, belgesellerde, gerekse de halk arasında en çok Hasan Yavuz ismine rastlayacaklar.
Hasan artık bir EFSANE….
Ne mutlu Hasan’a….
Mesele “Gökkubbede hoş bir seda bırakmak” ise,
Duman vurmişim….
Alıntı haber : http://www.macahelvakfi.org/
Geri bildirim: Macahel Uzmanı “Doğal Lider” | ekosafari