Macahel Uzmanı “Doğal Lider”

Görür görmez aşık olduğum çok özel bölge Macahel’in çok güzel insanı, doğal lideri ,çevre dostu,Hasan Yavuz’u geçtiğimiz günlerde kaybettik. Macahel’e gittiğim de evinde kaldığım, sofrasında yediğim bu çok değerli, çok mütevazi  insanı tanıma şansım oldu. Macahel’i daha önce blogumda  2012 Eylül yazılarımda Macahel  1-2-3-4  sayfalarında  fotoğraflarla uzun uzun paylaşmıştım.Bölgeye kattıkları, doğaya bize kazandırdıkları hiç unutulmayacak kadar değerli olan Hasan Yavuz’u Bayar Şahin ile  2005 de yaptığı  videosunu ve Macahel Vakfı Org’da çıkan haber yazısı ile paylaşmayı vazife bildim.954641_10151643270512158_1056025496_n
Hasan abi, Macahelde yaşayan insanlar ve bütün canlılar senin fedakarca yaptığın çalışmaları hiç bir zaman unutmayacaktır.

https://www.facebook.com/photo.php?

HASAN YAVUZ Artık bir EFSANE

Hasan Yavuz 1955 yılında Camili köyünde dünyaya geldi. Camili İlkokulu ve Borçka Ticaret Lisesini bitirdi. Askerlik dönüşü kısa süreli İstanbul’da kaldıktan sonra Camili köyüne döndü. Bu radikal kararı aldığında, dünyanın en saygın kurumlarının yönetici ve bazı çalışanları, Türkiye’nin önde gelen medya mensupları, yazılı basın üyeleri, pek çok saygın bilim insanı, çevreci kuruluşlar, doğa dostları ve yazarlar tarafından tanınan, hikayelere konu olan, Doğal çevrenin korunmasında lider ve kurduğu dernekle de Türkiye’de öncülük yapacak olan Akil Adam olma kararı verdiğinin farkında değildi. O Camili’de mütevazi yaşamını sürdürürken 1994 yılında ODTÜ’den bir grup bilim insanı kapısını çalar. Gelen yabancıların başındaki insanın konuşma jargonu O’nun jargonu ile örtüşmektedir. Onlarla hemencecik kaynaşır. Ve o kapı yaklaşık 15 sene boyunca bir daha kapanmamak üzere hep açık kalır. Çünkü, Machel keşfedilmiştir. Dünya bankası Çevre Fonu ve BM Çevre Fonu’ndan UNESCO’ya, TEMA Vakfı’ndan Doğa Deneği’ne kadar uluslararası ve ulusal kuruluşlar, belgeselciler, değişik projelerde görev alan onlarca bilim insanı Hasan ve Hacer’in konuğu olurlar. Gelenleri ağarlamanın ötesinde, onları fırtınada-borada dağ-bayır gezdirir, yolluklarını sırtıyla taşır. Bunca insanla oturup kalkan Hasan özellikle doğa, yabanıl hayat, biyolojik çeşitlilik, endemik türler, gen merkezi gibi konularda tam bir entelektüel olur. Sayısız uzmanlardan dinlediği ve bizzat gözlemlediği çalışmalar  O’nu konunun uzmanı yapar.
camiliFg1

 Macahel’de hangi ağacın anıt ağaç olduğunu, hangi Rhodedondron’un endemik olduğunu, hangi Dipthera’nın  Kelgena macahelensis olduğunu adı gibi biliyordu.

Looking down on village in Macahel

Bu bilinç ve algı, O’nu arkadaşları ile birlikte Türkiye’nin ilk çevreci köylü derneği olarak ünlenecek olan Camili(Macahel) Çevre Koruma ve Geliştirme Derneğinin kurmaya öncülük etmesine neden oldu.

kdenizdar740

Macahel’e karayolu ulaşımının sağlandığı 1960’lı yılların ortlarından itibaren Orman Bakanlığınca yürütülen orman kesiminin durudurulması için büyük çaba harcadı.“İstihsal” adı verilen ve binlerce anıt ağacı barındıran “Ilıman yağmur ormanları”nın kıyımına neden olan bu uygulamayı durdurulmasına öncülük etti.

Saf Kafkas arısının melezlenmemesi için yerel yöneticilerden ve ilgili bakanlıktan Havzaya dışarıdan arı girişinin yasaklanması ve Macahel’in Saf Kafkas arısı için “Gen Merkezi” olması kararını aldırdı.

macahel köyü(camili köyü)

Bir toplantıda, “Macahel’in doğası herhangi bir dış müdahele sonucu bozulursa, 3. zamandan beri sadece havzada yaşamını sürdüren ılıman yağmur ormanlarım, vadilerimdeki Kelgena macahelensis ne olacak? CansuyunuzSalmo trutta macrostigma’nın yaşamasına yetecek mi? Rhodedondronlarım nasıl çiçek açacak? Phylloscopus lorenzii’nin ötüşünü duyabilecekmiyiz?

Saf Apis Mellifera Caucasica’m saf halde kalabilecek, 10 Km.den bal toplaybilecekler mi? diye avazı çıktığı kadar bağırıyordu.

Hepimiz şaşkına dönmüştük. Bizim Hasan Zoolog değildi, Biyolog değildi, Botanikçi hiç değildi. Bütün bu latince isimleri nasıl kafasına nakşetmişti?

Keskin zekası, bitmeyen öğrenme arzusu ve üstlendiği bilim insanlarına gönüllü hammallık anlayışı O’nu “Macahel Uzmanı” yapmıştı. Hasan’ı farklı kılan da buydu.

Hasan biyolojik olarak Macahel’de yaşıyor görünüyordu. Oysa iç dünyası, dünyanın en önemli başkentlerinde yaşıyor gibi son derecede zengindi.

Macahel’de düzenlenen onlarca toplantı ve çalıştaylarda aktif rol oynadı.

Macahel’de hazırlanan tüm belgesellere konuk oldu.

Yerli, yabancı binlerce dost edindi.

Hasan, artık Macahel’in olmazsa olmazı idi. O bir kanaat önderi, O bir Akil Adam, O bir Doğal Lider’di.

Farkında olmadan verdiği Macahel’e dönüş kararı kendisine kimseye nasip olmayacak bir ufuk açtı, çevre yarattı.

Gençliğinden itibaren hep doğru bildiklerini savundu. Her zaman halkın çıkarlarını kendı çıkarlarından üstün tuttu. Fedakardı, bir o kadar mücadeleciydi. Mücadeleci ruhu O’nu hep asabi kılmıştı. Toplantılarda bazen O’nu zaptetmekte zorlanılıyordu. Yalana ve yanlışa çok tepkiseldi.

“Hasan sakin ol” uyarılarına cevabı, “Duman vurmişim” idi.

Tek kötü alışkanlığı stres bahanesiyle kopamadığı sigara idi. Ve günün birinde, en verimli çağında, en gerekli olduğu zamanda hiç aklına getirmediği sigara alışkanlığı Hasan’ı bizden, dostlarından ve canı kadar sevdiği Macahel’inden ayırdı.

Sigara konusundaki uyarılara cevabı da “Duman vurmişim” idi.

Gelecekte Macahel’in tarihini yazacak olanlar, belgelerde, belgesellerde, gerekse de halk arasında en çok Hasan Yavuz ismine rastlayacaklar.

hasany

Hasan artık bir EFSANE….

Ne mutlu Hasan’a….

Mesele “Gökkubbede hoş bir seda bırakmak” ise,

Duman vurmişim….

Alıntı haber : http://www.macahelvakfi.org/

1 thought on “Macahel Uzmanı “Doğal Lider”

  1. Geri bildirim: Macahel Uzmanı “Doğal Lider” | ekosafari

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s