Sağlıklı Yaz İçecekleri

Birbirinden lezzetli yaz içecekleri

Yazın bu sıcak günlerinde daha da bol su ya da sulu şeyler tüketmeliyiz. Benim favorim, limonlu su, ya da soda. İncecik kıyılmış naneli, ya da dere otlu ayran,buzlu çay, bazen de buzlu kahve. Hepsini kendi ağız tadıma göre yapıp bol buzla servis ediyorum.Kahve dışında hepsinde naneyi, limonu da eksik etmiyorum.Hiçbir tarifte  şeker kullanmıyorum. Tatsız gelirse, doğal ageve şurubu ekliyorum.  Ama sizler için Yeşilist’de okuyup beğendiğim, Nil Kayarlar Sarrafoğlu’nun değişik sağlıklı  tariflerinden birkaçını, faydalı ön bilgilerini   paylaşmak istedim. Hepsi birbirinden çekici.Oruç tutuyorsanız, iftar ile sahur arası, tutamıyorsanız, gün içinde içebileceğiniz, ikram edbileceğiniz sağlıklı içecekler.Sevgiler, sevgiler…

Nil Kayarlar Sarrafoğlu

Yazın sıcağında eliniz market raflarına uzanıp da endüstriyel meyve sularına gitmesin diye, ilginç ve sağlıklı, evde kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç içecek tarifiyle karşılamak istedik deniz mevsimini. Genelde tüketici eğilimlerine baktığımızda gazlı içeceklerden daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle meyve sularının tercih edildiğini görüyoruz.
Aslında, meyve suyu üretimi son derece endüstriyel bir işlem. Örneğin portakal suyu, devasa miktarlarda üretiliyor. Portakallar bütün olarak sıkılıp tankın içine gider ve bu da demektir ki, portakal kabuğundaki kimyasal böcek ilacı kalıntılarını da içiyoruz. Meyve suları yüksek sıcaklıklarda pastörize edilmelerine rağmen ısıya ve basınca dayanıklı mantarlar meyve suyunda yaşayabilir. Soya proteini ve pektinden yapılan bir bileşim portakal suyuna opak bir görünüm vermek ve tortunun dibe çökmesini engellemek için kullanılır. Üzüm gibi diğer meyvelerin suları, meyve üretiminde kullanılan florid içerikli böcek ilaçları nedeniyle daha büyük risk taşır.
Meyve sularının şeker içeriği yüksektir ve dişlere en az gazlı içecekler kadar zararı vardır. Eğer meyve suyu içmek istiyorsanız, kendi meyve suyunuzu, kimyasal böcek-tarım ilacı kullanılmamış, organik olarak üretilmiş meyvelerden, kendiniz sıkın. Elde ettiğiniz meyve suyunu su veya maden suyu ile hafif inceltebilirsiniz. Bir lokantaya gittiğinizde ise maden suyunu içine bir dilim limonla isteyip içebilirsiniz.
Aşağıdaki içeceklere ilave olarak yaz aylarında, geleneksel içeceklerimizden olan ayran, kefir, şıra ve boza (her ne kadar kış içeceği zannedilse de yazın da içilir) gibi içecekleri bol bol tüketebilirsiniz. Önemli olan hazır, işlenmiş hiç bir gıdayı almamak…-10(5)Buzlu Çay (4 kişilik)4 tatlı kaşığı organik roibos çayı
2 çubuk tarçın
8-10 adet kakule
1 baş parmağı büyüklüğünde taze zencefil
10-15 karanfil
2 tatlı kaşığı şeker
Süsleme için dilediğiniz kadar nane ve dilimlenmiş limonRoibos, tarçın, kakule ve zencefili kaynatıp, soğuttuktan sonra süzerek buz ekleyip, sürahinin içine nane ve limon ekleyerek servis edebilirsiniz. 

 

-9(10)Mango Frappe (4 kişilik)

30 kadar buz küpü
Parçalar halinde kesilmiş 4 adet mango

Buzları mutfak robotunda ince bir şekilde işleyin. Mango parçalarını da ekleyip homojenleşinceye kadar çırpmaya devam edin. Bardaklara koyduktan sonra mango dilimleri ve ananas yapraklarıyla servis yapabilirsiniz.

 

 

-8(6)Ev yapımı limonata (4 kişilik)

6 büyük boy kalın kabuklu limon
5 karanfil
1 su bardağı şeker
5 bardak su

Limon kabuklarını rendeledikten sonra limonları 5-6 parçaya keserek üzerine şeker ekleyip bir süre bekletin. Karanfilleri de ekledikten sonra elinizle limonların da suyu çıkacak şekilde uzun süre yoğurun. Azar azar 1 bardak suyu ekleyip yoğurmaya devam edin. Yoğurduğunuz karışımı bir tülbentten geçirip sürahiye doldurun ve geriye kalan su ile dilerseniz biraz da buz ekleyip servis edin.

 

 

8271381273210

Dr. Öz’ün yeşil içeceği

1 su bardağı ıspanak
3 adet kereviz sapı
½ su bardağı çekirdekleri çıkarılmış, küp küp kesilmiş salatalık
¼ su bardağı kıyılmış maydanoz
Küp küp kesilmiş 1 küçük elma
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı lime suyu
½ tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı lime kabuğu rendesi

Tüm malzemeleri blender’a koyun ve püre haline getirin. Bardağınıza buz ekleyerek içebilirsiniz. Kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz.

 

 

-5(6)Sağlıklı smoothie

Dilimlenmiş 1 büyük muz
Çekirdeksiz ve kabuksuz 1 büyük portakal
Kabuksuz ve çekirdeksiz 1 olgun avokado
4 su bardağı parçalanmış, sapsız pazı yaprağı
2 su bardağı su

Tüm karışımları blender’dan geçirin ve süper enerji kaynağı smoothie’nizi afiyetle için.

 

 

 

-3(8)Badem sütü

Badem tüm diğer tahıllardan daha yüksek lif kaynağı olan badem aynı zamanda omega-9 oleik yağlar, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengindir. Badem sütünün hazırlanışı tahmininizden daha kolay ve lezzetlidir

1 su bardağı badem
4 bardak su
Bal
Tarçın, vanilya, kakule

Bademi su içinde bir gece bekletin. sonra suyunu süzüp dökün;  blender’da su ile karıştırıp, dilediğiniz tatlandırıcıyı (bal veya hurma) ve dilerseniz aromalı olması için de tarçın, vanilya veya kakule ekleyin.

127612936129369128Karpuz ve Zencefilli Serinletici

Zencefil ve lime karpuza karşı tadlarını o kadar güzel dengeliyorlar ki, hiç durmadan içesim var bu serinletici içecekten.

4 bardak su
4 yemek kaşığı şeker
½  parmak uzunluğunda taze zencefil, küp küp kesilmiş
1 orta boy karpuz, çekirdekleri ayıklanmış
1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu

Küçük bir tencerede suyu, şekeri ve zencefili 5-10 dakika boyunca kaynatın.Süzdükten sonra soğumasını bekleyin. Blender’da karpuzunuzu işleyin ve süzün. Karpuz suyu, zencefil ve lime suyunu karıştırın. Sürahiye buz ve lime parçaları koyarak servis yapın.

 

 

Nil Sarrafoğlu
nil@yesilist.com

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s